Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Chronic Fatigue Syndrome or Myalgic Encephalomyelitis


Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (από εδώ και στο εξής θα αναφέρεται: CFS), είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική κούραση που διαρκεί (για κάποιους) τουλάχιστον έξι μήνες, και δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποια υποκείμενη νόσο.

Άλλα βασικά συμπτώματα είναι:

  • Ύπνος που δεν ξεκουράζει. Ξυπνά δηλαδή κάποιος το ίδιο κουρασμένος ή και χειρότερα από όταν πήγε για ύπνο.
  • Παρουσιάζει δυσκολίες με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και ίσως τους ταυτόχρονους ήχους.
  • Ζάλη όταν σηκώνεται ή κάθεται.


Τα υπόλοιπα γνωστά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε ποικιλία και  ένταση, και από μέρα σε μέρα είναι: 

  1. Ξηρός ή ερεθισμένος λαιμός
  2. Πονοκέφαλοι
  3. Διογκωμένοι λεμφαδένες σε μασχάλες και λαιμό
  4. Πόνοι που δεν μπορούν να εξηγηθούν ή/και πόνοι στις αρθρώσεις
  5. Ύπνος που δεν ξεκουράζει ή/και διαταραχές ύπνου

Δευτερεύοντα προβλήματα που μπορούν να ακολουθήσουν το CFS είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κατάθλιψη, συχνές απουσίες από την εργασία, περιορισμοί στις δραστηριότητες.

Διευκρίνηση: H πιο ουσιαστική διαφορά στα διαγνωστικά κριτήρια μεταξύ της ινομυαλγίας και του CFS είναι πως στην πρώτη το πιο έντονο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ενώ στο CFS είναι η κόπωση. Κατ' εμέ, σαν πάσχοντα αλλά και σαν επιστήμονα άλλου πεδίου, πρόκειται για το ίδιο σύνδρομο με διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων και πιθανότατα με κάποιες διαφορές στην αιτιολογία. Εγώ φίλοι μου έχω διαγνωστεί και με τα δύο. Μην ανησυχείτε όμως είμαι βετεράνος μετά απο 20 χρόνια και έχω καταφέρει να τις κουμαντάρω σε μεγάλο βαθμό αντί να με κουμαντάρουν αυτές!

Στις ομάδες ψυχο-υποστήριξης  μας, εφόσον συμφωνούν όλοι, πολλές φορές κάνουμε συναντήσεις παρόλο που μπορεί να έχει αρκετά άσχημα συμπτώματα κάποιος, ακριβώς για να δουλέψουμε με αυτά! Φυσικά όποιος υποφέρει σταματάει τη συμμετοχή του απ'τη συνάντηση αμέσως αλλά συνήθως όλοι ξέρουν τα όρια τους.

Δυστυχώς και ευτυχώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε με τον καιρό αναπτύξει μία ιδιαίτερη σκληρότητα αλλά και στωικότητα....πολλοί μας βλέπουν και δεν πάει καν ο νούς τους ότι μπορεί να υποφέρουμε! 

Ελάτε να το παλέψουμε μαζί! Είναι πολύ καλύτερα απ' ότι μόνοι!

Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc