Υπηρεσίες

Ομαδική ψυχοθεραπεία και υποστήριξη (support group therapy)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, μπορείτε να λάβετε βοήθεια για την καλύτερη διαχείριση της ινομυαλγίας ή/και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Δεν έχει σημασία το αν έχετε επίσημα διαγνωστεί με κάποια από τις δύο ασθένειες, μπορείτε να συμμετέχετε σε μία από τις ψυχοθεραπευτικές ομάδες υποστήριξης και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και κατ' επέκταση την σωματική σας μιας και πλέον γνωρίζουμε ότι η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτές τις δύο ασθένειες.

Πρακτικό μέρος

Οι συναντήσεις γίνονται μόνο online (μέσω διαδικτύου), μία φορά την εβδομάδα ή τρείς φορές το μήνα ανάλογα με την ομάδα που θα ενταχθείτε.

Χρειάζεται να έχετε μία σύνδεση στο internet χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διακοπών.

Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε την πλατφόρμα του zoom στη συσκευή σας η οποία είναι δωρεάν και εύκολη στη χρήση.

Είναι καλό να φροντίζετε να είστε σε χώρο που δεν έχει πολύ θόρυβο και μπορείτε να μιλήσετε άνετα, καθώς και να έχει επαρκή φωτισμό.

Μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε αρκεί να μιλάει με κάποια άνεση την Ελληνική γλώσσα. (Ομάδες στα Αγγλικά προκύπτουν πιο σπάνια αλλά μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον και να ξεκινήσετε μόλις είναι διαθέσιμη κάποια)

Μπορείτε να λάβετε μέρος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Στην πρώτη συνάντηση γίνεται η γνωριμία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας, εισαγωγή στην ψυχοθεραπεία, συμφωνία για τους κανόνες της ομάδας και ερωτο-απαντήσεις.

Η κάθε συνεδρία έχει διάρκεια μιάμισης ώρας. Η ώρα και η μέρα καθορίζεται πρίν από το ξεκίνημα σε προσωπική επικοινωνία με τον συντονιστή και στο μέτρο του δυνατού προσαρμόζεται έτσι ώστε να βολεύει τους περισσότερους.

Οι βασικοί κανόνες είναι σημαντικό να τηρούνται από όλους ώστε να προστατεύονται όλοι και να αισθάνονται άνετα αλλά και ασφαλής. (π.χ: τα κινητά μας είναι στο αθόρυβο, δεν αργούμε πολύ στο ραντεβού μας κ.α)

Η πληρωμή για τη συμμετοχή σας γίνεται μέσω λογαριασμού τράπεζας ή revolut κάθε φορά πριν από κάθε συνεδρία. (Φυσικά και επιστρέφονται τα χρήματα σε περίπτωση ακύρωσης λόγω έκτακτης ανάγκης, μέχρι και 6 ώρες πριν τη συνεδρία ή ακόμα και λίγο πριν τη συνεδρία ανάλογα με τη φύση της ανάγκης αυτής). Υπάρχει δυνατότητα προ-πληρωμής σε "πακέτο" με μικρή έκπτωση. Η έκπτωση είναι μικρή γιατί η τιμή ανά συνεδρία είναι ήδη χαμηλή καθώς η ομάδα απευθύνεται σε ανθρώπους με χρόνιο πρόβλημα υγείας και κάποιοι από αυτούς ίσως να μην είναι σε θέση να εργαστούν. Στα προ-πληρωμένα πακέτα δεν μπορεί να γίνει επιστροφή χρημάτων παρά μόνο στην περίπτωση πολύ σοβαρού προβλήματος.

Επικοινωνήστε για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.

Ψυχοθεραπευτικό μέρος

Στις συνεδρίες θα μπορέσετε να εκφράζεστε άνετα, χωρίς να σας κρίνει κανείς! Θα μπορείτε να μοιραστείτε τι νιώθετε σωματικά, συναισθηματικά αλλά και τι σκέφτεστε. Θα ακούσετε την εμπειρία άλλων. Θα νιώσετε ανακούφιση βλέποντας ότι υπάρχουν και άλλοι στην ίδια θέση.. Θα μιλάτε για το πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα...ή για το ότι δεν μπορείτε καθόλου να το αντιμετωπίσετε. Θα ανακαλύψετε χρήσιμες πληροφορίες από άλλους και από τον συντονιστή. Θα μάθετε σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το Σύνδρομο και την ινομυαλγία. Θα αναπτυχθούν όλοι οι γνωστοί τρόποι ψυχοθεραπευτικοί, ιατρικοί (σε επίπεδο πληροφορίας και μόνο, καθώς το ιατρικό και φαρμακευτικό κομμάτι ανήκει στους ιατρούς), ασκήσεων, διατροφής, συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και σχετικών βιβλίων για ανάπτυξη στρατηγικής καλύτερης διαχείρισης της ασθένειας. Φυσικά όλα τα παραπάνω γίνονται μέσα από ένα ψυχοθεραπευτικό και συμβουλευτικό πλαίσιο το οποίο θα σας κάνει να νιώσετε ενδυναμωμένοι ψυχολογικά αλλά και πιο ικανούς να αντιμετωπίσετε την ασθένεια.

Μέσα από τις ομάδες θα προωθήσουμε και αλληλοϋποστήριξη και πρακτική βοήθεια μεταξύ των μελών της ομάδας εφόσον είναι δυνατό.

Τέλος θα μάθετε συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του στρες που πάντα συνοδεύει το σύνδρομο και την ινομυαλγία.

Φυσικά, αν κάποιος προτιμά την ιδέα της προσωπικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, μπορεί κάλλιστα να διαλέξει αυτή τη μορφή βοήθειας αντί της συμμετοχής σε ομάδα.


O ψυχοθεραπευτής και συντονιστής των ομάδων:


Πέρα από τα τυπικά που θα διαβάσετε παρακάτω και είναι σημαντικά βεβαίως, θα ήθελα να αναφέρω πως αυτό που αγαπώ και κάνω με ευχάριστο αίσθημα ευθύνης είναι το να βοηθώ ανθρώπους στα δύσκολα. Παίρνω μεγάλη ηθική ικανοποίηση βλέποντας τους θεραπεύομενους μου να προχωρούν και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, μέσω των εφοδίων της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής.

Μπορώ να σας βοηθήσω ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε "δύσκολα και πολύπλοκα" προβλήματα, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με υπερβολικό στρές, θλίψη, την οικογένεια και τις σχέσεις. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να "αναπνεύσετε" ξανά, να αλλάξετε αντιλήψεις που δεν λειτουργούν για εσάς, να εφοδιαστείτε με πρακτικά εργαλεία, όπως τεχνικές για την αντιμετώπιση πανικού καθώς και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα.

Όσον αφορά σε ανθρώπους που ζούν με χρόνια προβλήματα πόνου, κόπωσης και διαταραχών ύπνου, οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες στήριξης φαίνονται να βοηθούν εξαιρετικά σε ψυχολογικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στις ομάδες που συντονίζω ξαναβρίσκουν ελπίδα, μαθαίνουν περισσότερα και καταλαβαίνουν καλύτερα το τι τους συμβαίνει, νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι, νιώθουν την κατανόηση των άλλων και έτσι σίγουρα βελτιώνεται η ψυχολογία τους.

Είναι γνωστό επιστημονικά πως η ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν από ινομυαλγία ή/και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παίζει βασικότατο ρόλο στην πορεία του ευ ζήν και της νόσου τους.

Να σας συστηθώ λοιπόν.


Ονομάζομαι Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης και προσφέρω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας . Το 2008 αποφοίτησα από πρόγραμμα του Teesside University, U.K με σπουδές στην συμβουλευτική ψυχολογία και με τίτλο BSc. (Hons) in Counselling Psychology, με άριστα και κέρδισα πλήρη υποτροφία για συνέχιση σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Έκανα την πρώτη μου πρακτική στο κέντρο υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων «κοινωνική αλληλεγγύη» στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών.

Παρακολούθησα και παρακολουθώ διαλέξεις και σεμινάρια πάντα στο πεδίο της ψυχικής υγείας και της ψυχοθεραπείας, όπως συμβουλευτική ζευγαριών, ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, προσεγγίσεις κλπ. Έκανα αρκετές ώρες προσωπικής ψυχοθεραπείας ως θεραπευόμενος.

Το 2009 εκπαιδεύτηκα στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στο Vancouver του Καναδά από την Alberta Health Services.

Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές το 2014, με τίτλο MSc. in Clinical Community Psychology, εξειδίκευσης στην Κλινική κοινοτική Ψυχολογία με έπαινο. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου εκπαιδεύτηκα στην Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία και στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Ολοκλήρωσα τη δεύτερη πρακτική μου υπό εποπτεία, στο κέντρο ψυχοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη.

Έχω υπηρετήσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Κεντρική διοίκηση, Θεσσαλονίκη) ως εθελοντής διασώστης με εξειδίκευση στις Α' βοήθειες, την ασφάλεια, τις Μαζικές Καταστροφές και τις Ανθρωπιστικές αποστολές για 5 χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες ασκήσεις και εκπαιδεύσεις καθώς και αποστολές στο εξωτερικό όπως στο σεισμό και τσουνάμι του 2004 στην Ινδονησία και το σεισμό του 2006 στο Κασμίρ του Πακιστάν. Διετέλεσα υπεύθυνος εφημεριών για τους διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Γ' Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για δύο χρόνια.

Αργότερα, παρέδωσα πολλές διαλέξεις και εκπαιδεύσεις με θέμα την διασώστικη ψυχολογία, την ψυχολογία κρίσεων και τις Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες σε διάφορα πλαίσια.

Το 2015, πήρα μέρος σε αποστολές πολλαπλού χαρακτήρα για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ειδομένη Κιλκίς, ως επικεφαλής κλιμακίου ομάδας εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας και ως παροχέας Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών.
Τώρα συγκεντρώνομαι στην παροχή ποιοτικών ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών, προσπαθώντας να αναπληρώσω στο μέτρο του δυνατού, το κενό που δυστυχώς υπάρχει στο πεδίο αυτό. 

Θα χαρώ να βοηθήσω στην προσπάθεια σας για μια καλύτερη ζωή. Είναι κάτι που πάντα αξίζει να προσπαθούμε!

Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc


Περισσότερες πληροφορίες για εμένα: https://www.etherapy.gr/