Ινομυαλγία

Ινομυαλγία (Fibromyalgia)

Η ινομυαλγία όπως και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παραμένουν να είναι πολύπλοκες παθήσεις καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει πολλές βασικές πτυχές τους, κυρίως όσον αφορά στο τι, τις προκαλεί αλλά και πως μπορούν να θεραπευτούν.


Υπάρχουν όμως πολλά που γνωρίζουμε πλέον κυρίως για τη συμπτωματολογία τους αλλά και για τη διαχείριση τους. Να σημειωθεί εδώ πως για κάποιους, πρόκειται για δύο ξεχωριστές ασθένειες και για κάποιους άλλους επιστήμονες πρόκειται για μία. Όπως και να έχει συμφωνούν πως πρόκειται για σύνδρομο. Τα σύνδρομα είναι μια ομάδα κλινικών συμπτωμάτων και ευρημάτων που αποτελούν μια παθολογική εικόνα η οποία συχνά έχει άγνωστη αιτιολογία.

Εδώ θα συγκεντρωθούμε μόνο στα συμπτώματα και για τα δύο σύνδρομα ξεχωριστά, αλλά και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και το πως τα δύο αλληλοεπιδρούν.  Δυστυχώς οι συνέπειες από τα δύο σύνδρομα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι αρκετές και μπορεί να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής του ασθενή. Παράλληλα όμως έχει βρεθεί επανειλημμένα, από πολλές έρευνες, πως η ομαδική ψυχοθεραπεία και οι ομάδες υποστήριξης μπορούν και να αποτρέψουν τέτοιες συνέπειες αλλά και να τις μειώσουν σημαντικά εάν έχουν ήδη εκδηλωθεί. Οι υπόλοιπες πτυχές των συνδρόμων αναλύονται λεπτομερώς μέσα στις ομαδικές συναντήσεις. 


Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος.

Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις.

Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Ποιοί μπορούν να πάθουν ινομυαλγία;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Μπορεί να προσβληθεί το 3-6% του πληθυσμού. Το 75-90% είναι γυναίκες, ωστόσο μπορεί να προσβληθούν άνδρες ακόμα και παιδιά, σπανιότερα. Μπορεί να υπάρχει σε μια οικογένεια, ή μεταξύ συγγενών. Η διάγνωση γίνεται συνήθως στις ηλικίες 20-50 ετών , αλλά αυξάνει η συχνότητα με την ηλικία.

Συμπτώματα ινομυαλγίας:

Ο διάχυτος πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα. Παράλληλα, πολλοί αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και διαταραχές μνήμης.

 • Ο πόνος της ινομυαλγίας περιγράφεται ως συνεχής, βαθύς πόνος από τους μύες. Παρατηρείται σε όλο το σώμα, αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω από τη μέση. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι πιο έντονα το πρωί μετά την έγερση. Μπορεί να υπάρχουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως τσιμπήματα, μουδιάσματα, «βελονιάσματα» που επιδεινώνουν το αίσθημα της δυσφορίας. Υπάρχει επιπλέον πόνος όταν ασκείται πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος τα λεγόμενα «ευαίσθητα σημεία». 
 • Κόπωση. Είναι πολύ πιο έντονη από την κόπωση μιας κουραστικής μέρας ή μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο. Η κόπωση της ινομυαλγίας βιώνεται ως «εξοντωτική» που μπορεί να επηρεάζει τις εργασιακές, κοινωνικές, προσωπικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένη «φυσική ενέργεια».
 • Διαταραχές ύπνου. Ο ύπνος δεν είναι βαθύς ούτε αναζωογονητικός και τα άτομα διαμαρτύρονται ότι δεν ξεκουράζονται έστω και να κοιμηθούν αρκετά. Διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει διαταραχές στο στάδιο 4 του βαθέως ύπνου . 
 • Αλλα συμπτώματα.
  • Ευερέθιστο έντερο.
  • Ευερέθιστη ουροδόχος κύστη.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Ημικρανίες.
  • Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (ανησυχία των ποδιών τη νύχτα).
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης.
  • Ξηρότητα στόματος.
  • Δερματικές 'ευαισθησίες' ή εξανθήματα.
  • Άγχος, κατάθλιψη.
  • Πόνος κατά την περίοδο.
  • Βουητά στα αυτιά, ζάλη.
  • Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια.
  • Εξουθένωση μετά από δραστηριότητα ακόμη και πολύ εύκολη.

(Πηγή: Σύλλογος Σκελετικής Υγείας "Πεταλούδα")

Κάποιοι ασθενείς οι οποίοι νόσησαν με τον ιό Covid-19, δηλώνουν ότι παρουσιάζουν συμπτωματολογία η οποία φαίνεται να ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή της ινομυαλγίας και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Στα Αγγλικά έχει ονομασθεί "Long covid". Η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να έχει ακόμη παράξει ερευνητικά δεδομένα σχετικά με αυτό το φαινόμενο ακόμη. Το εξέχον σύμπτωμα φαίνεται να είναι η έντονη κόπωση και αυτό κάνει αυτό το φαινόμενο περισσότερο σχετικό με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προσοχή! Μην κάνετε διάγνωση στον εαυτό σας διαβάζοντας για την ινομυαλγία!

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μόνο για την ενημέρωση σας και την καλύτερη κατανόηση του συνδρόμου. Η επίσημη διάγνωση σας μπορεί να γίνει μόνο απο ιατρό με σχετική εκπαίδευση στο σύνδρομο. Θα σας δοθούν λεπτομέρειες για τη διαδικασία της διάγνωσης, όπως τι ιατρό να επισκεφτείτε, πως να εξηγήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κ.α   

Οι ασθενείς με ινομυαλγία ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας στο ξεκίνημα του συνδρόμου, δυστυχώς πολύ συχνά το αποκτούν στην πορεία ως φυσική συνέπεια των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να ζει κανείς ακόμη και με ¨"ήπια" συμπτώματα της ινομυαλγίας και να μην αισθανθεί άγχος, θλίψη, εκνευρισμό, απόγνωση κ.α, ειδικά καθώς δεν βλέπει να βελτιώνετε η κατάσταση. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ινομυαλγίας όπου ο ασθενής μπορεί να έχει μειωμένη κινητικότητά και λειτουργικότητα ή είναι κλινήρης είναι σχεδόν βέβαιο πως με το χρόνο θα αντιμετωπίσει προβλήματα άγχους και θλίψης που ίσως να γίνουν παθολογικά (Κλινικά, εκτός του ελέγχου του ατόμου)

Η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με όλες τις δυσκολίες σε ψυχολογικό επίπεδο ακόμη και αν πρόκειται για κλινικές περιπτώσεις. 

Παράλληλα για αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν ακόμη κανένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα με την ψυχική τους υγεία, η συμμετοχή σε ψυχοθεραπευτική ομάδα υποστήριξης μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη προβλήματος!

Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc

6988 134848

psy_ak@yahoo.gr